Zonnen in de sneeuw…

Ontwerp zonder titel

De voorjaarsvakantie komt eraan en velen zullen de carnaval ontvluchten en de sneeuw gaan opzoeken in de Alpengebieden of elders. Omdat we in de wintermaanden helemaal geen zon gewend zijn, is het echt oppassen voor zonverbranding! De UV-straling van de zon wordt namelijk door sneeuw aanzienlijk beter gereflecteerd (tot 80% weerkaatsing) dan door bijvoorbeeld het strandzand of het (zee)water. En de UV-straling is op de hoge (Alpen)toppen ook nog een stuk sterker (op 2000 meter tot 30% sterker) dan op zeeniveau.

Volgende week kun je een blog verwachten over het verschil tussen de natuurlijke zonnebrandcrème van Diferencia phytopower cosmetics en synthetische zonnebrandcrèmes.

Maar eerst willen wij je wat algemene informatie geven waar je allemaal op moet letten om goed voorbereid op (ski)vakantie te gaan. Want ook bij blootstelling aan de zon wil je jouw huid gezond houden. Dan is het zeer belangrijk dat je voorzorgsmaatregelen neemt met een goede zonnebrandbescherming. Doe je dat niet, dan is een pijnlijk rode huid vaak het resultaat. Na een paar dagen uit de zon verdwijnt deze pijn en de rode kleur wordt bruin. Maar lang heb je hier geen plezier van, want de huid begint te vervellen. Bij nog ernstigere verbrandingen kunnen blaren en zwellingen ontstaan. Langdurig en onbeschermd zonnebaden kan zelfs tot kwaadaardige huidkanker leiden. En dat gevaar zie je niet tijdig aankomen, zoals je dat bij verbranding bijvoorbeeld wel kunt zien.

Hoe lang kun je veilig in de zon doorbrengen?
Dit is een lastige vraag, omdat er meerdere factoren zijn die een rol spelen. De eerste factor is het huidtype. Iemand met een lichte huid verbrandt sneller dan iemand met een donkere huid. KWF kankerbestrijding heeft een richtlijn gemaakt op basis van vier verschillende huidtypes en de aanbevolen SPF voor de Nederlandse zomerzon.
zonnebord_huidtypes
Klik op afbeelding voor vergroting.
*Bron: KWF Kankerbestrijding

De tweede factor is de zonkracht, deze speelt een zeer belangrijke rol. De UV-straling is overal anders. In landen dicht bij de evenaar of in de bergen worden vaak zeer hoge waarden gemeten. De KNMI drukt deze zonkracht uit in waarden van 0 t/m 10 (UV-index, zie onderstaand plaatjevoor Nederland). Hoe hoger de UV-index, hoe gevaarlijker het is om onbeschermd in de zon te blijven. Ook in andere Europese landen wordt dezelfde UV-index gebruikt. Het is dus altijd mogelijk om de UV-index te vergelijken met de waarden die je thuis gewend bent. Zo kun je goed voorbereid de zon in gaan.
KNMI - VI-index
Klik op afbeelding voor vergroting.
*Bron: KNMI

Waar staat SPF voor?
SPF is de afkorting voor ‘sun protection factor’. Deze factor geeft aan hoeveel keer langer iemand in de zon kan blijven zonder te verbranden bij gebruik van de zonnebrandcrème in vergelijking met het niet gebruiken van de zonnebrandcrème.
Voorbeeld: Bij een SPF 30 kan iemand die na 5 minuten in de zon nog net geen last heeft van verbranding, 150 minuten (2,5 uur) in de zon zonder te verbranden.

Voor een goede UV bescherming is het van groot belang om de juiste hoeveelheid zonnebrandcrème te gebruiken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de helft smeren van wat nodig is (2mg/cm2) nog maar een kwart van de bescherming geeft die op de verpakking staat. Een SPF 30 wordt dan zomaar een SPF 7,5.

Zodra je op de latten staat en een fysieke inspanning gaat leveren, zul je ook rekening moeten houden met het transpireren van de huid. Dit komt de optimale werking van je zonnebrandcrème niet ten goede. Zorg er dus voor dat je de zonnebrandcrème ook op de sneeuwpiste bij je hebt, zodat je tijdig kunt bijsmeren.

Onderschat het gebruik van een goede zonnebrandcrème dus niet en ga goed voorbeid op (ski)vakantie. Volgende week krijgt deze blog een vervolg met een vergelijk tussen de natuurlijke zonnebrandcrème van Diferencia phytopower cosmetics en synthetische zonnebrandcrèmes.